Úvod » ZDRAVÁ VÝŽIVA » Obiloviny » POHANKA KROUPY SVĚTLÁ LOUPANÁ 500G
Pohanka setá je stará kulturní plodina, která pochází z oblasti střední a JV Asie, odkud se rozšířila do celého světa. Pohanku přivezli do Evropy ve 13. století v sedlových vacích tatarští nájezdníci. A protože to byli podle tehdejšího mínění pohani, začalo se pohanka říkat i dovezené plodině. V Čechách se pěstovala již ve 12. století.
Pohanka se řadí mezi obiloviny, ale druhově mezi obiloviny nepatří. Spolu s amarantem a quinoou se na základě svého složení a využití řadí do skupiny tzv. pseudoobilovin.
Tato původně "potravina chudých" je dnes jedna ze superpotravin, čili nejzdravějších potravin.
neobsahuje lepek (vhodná pro celiaky)
její největší přednost spočívá v rutinu, látce, jež zpevňuje stěny cév a žil, snižuje krvácivost dásní a pomáhá léčit hemoroidy.
je lehce stravitelná
je bohatá na vlákninu, minerální látky (zejména hořčík, zinek, železo, vápník, fosfor, draslík) a vitamíny (B1, B2, E, C, rutin - vitamín P)
konzumace pohanky posiluje imunitu a má příznivý vliv na srdce, játra, cévy a trávicí orgány
pomáhá regulovat krevní srážlivost například při hemeroidech
napomáhá při problémech s křečovými žilami, zvyšuje pružnost cév, proto pomáhá při problémech s praskáním žilek
reguluje obsah cholesterolu v krvi
doporučuje se také při žaludečních nebo dvanáctníkových vředech, střevních nádorech a mnoha jiných nemocech trávicího traktu
pohanka se doporučuje konzumovat i v zimních měsících, neboť dodává tělu dostatek energie.
Kromě tradičních sladkých i slaných kaší se z pohanky dají po smíchání s mletým masem udělat skvělé karbanátky či sekaná, zajímavě ochutí také saláty a pomazánky.
Obecně platí: 1 díl pohanky na 1,5 dílu vody. Dlouhým vařením se cenné látky částečně znehodnocují.
Pohanka se propláchne, zalije vroucí vodou, ochutí a vaří 3 minuty. Pak se odstaví, přikryje utěrkou a nechá se v teple dojít 30 - 45 minut. Je to nejčastější způsob přípravy pohanky.
Další způsob je příprava pohanky bez vaření, kdy se pohanka propláchne, zalije vroucí vodou, ochutí, přikryje a nechá se nabobtnat v teple po celou noc. Ráno je hotová. Je to nejšetrnější způsob přípravy pohanky.
Složení: Pohanka
Alergeny: Neobsahuje
Kalorická hodnota/energie (na 100g): 385 kJ/92kcal. Bílkoviny: 3,38 g. Sacharidy: 19,94g. Tuky: 0,62 g. Vláknina: 34g.
Výrobce: Vega Provita s.r.o.
Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 75 %.